KAKO IZGLEDA NAPREDAK UČENJA STRANOG JEZIKA PREMA STUPNJEVIMA

Najčešće pitanje koje nam postavljate je o stupnjevima znanja stranog jezika i što ćete naučiti na određenom stupnju. Često nas pitate da li možete upisati npr. B1 stupanj ako nemate predznanje i niste nikada učili engleski jezik, koliko će vam vremena trebati da savladate najosnovniji vokabular i gramatiku te kako dugo morate pohađati program stranog jezika da bi mogli studirati ili raditi u inozemstvu.

Odgovore na najčešća pitanja možete naći u rubrici Česta pitanja, a ovdje ćemo malo više reći o svakom stupnju na konkretnom primjeru.

Postoji šest stupnjeva prema CEFR (Common European Framework for Languages):

  • A1 i A2 koji su osnovni ili temeljni stupnjevi
  • B1 i B2 koji su srednji i viši srednji stupanj
  • C1 i C2 koji su napredni stupnjevi

Svaki stupanj ima i svoj modul prema broju sati koji je potreban da se savlada određeni stupanj. Tako je stupanj A1 podijeljen na A1.1 i A1 dok je B1 podijeljen na B1.1, B1.2, B1.3 i B1.

Kako taj napredak izgleda najbolje je da pokažemo na usmenom izražavanju pa smo uzeli za primjer izmišljenu polaznicu hrvatskog jezika za strance, Mariu. Pogledajte u videu: kako izgleda napredak učenja stranog jezika prema stupnjevima.

Ako želite saznati na kojem stupnju se trenutno nalazite možete napraviti takvu provjeru kod nas, u Školi stranih jezika Kezele u Varaždinu. Tada i vi možete ostvariti još veći napredak u znanju jezika i upisati se u program koji vam preporučujemo prema pokazanom predznanju. 🙂

Za sva pitanja oko provjere za određivanje stupnja znanja stranog jezika slobodno nas kontaktirajte!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)