ZAŠTO JOŠ UVIJEK NE GOVORIM STRANI JEZIK, A UČIM I RAZUMIJEM GA?

Ovo je najčešće pitanje koje nam postavljaju, a odgovor je vrlo jednostavan: zato jer jezik morate upotrebljavati, a ne učiti o jeziku.

Mnogi doživljavaju učenje stranog jezika kao predavanje, no to nikako nije tako. Učenje stranog jezika znači da se morate aktivno uključiti na nastavi, ali i u svakodnevnom životu.

Na koji način, pitate se?

Evo nekoliko savjeta kako da strani jezik naučite odnosno progovorite brže:

  1. SLUŠAJTE – Slušajte pjesme, dijaloge, videa koje možete naći na Internetu. Imate zaista mnogo materijala, ali birajte ono što je vama zanimljivo.
  2. PONAVLJAJTE – Ponavljajte riječi pjesama, dijaloge, riječi koje čujete, fraze koje ste naučili i imate u udžbenicima ili fraze koje čujete u videu.
  3. PRIMIJENITE – Izaberite dnevno 5 riječi koje želite usvojiti. Te riječi nemojte učiti napamet nego ih usvajajte tako da ih upotrijebite u rečenici. Primjer: ako ste u hotelu i želite da vam donesu još jedan jastuk ili ručnik naučite odmah frazu kako da to pitate: riječ PILLOW (jastuk) i TOWEL (ručnik) – Could I have another pillow, please? Could I have another towel, please?
  4. PRIČAJTE SAMI SA SOBOM – Zvuči neobično, ali to je odličan način da steknete samopouzdanje pri govoru. Izaberite neku temu koju ste imali na satu te pričajte i ponavljajte na glas. Primjer: Ako ste radili futur tada možete izgovarati rečenice u kojima govorite gdje se vidite za 10 godina. Što ću raditi? Da li ću raditi isti posao ili ću raditi nešto potpuno novo? Što će to biti? Da li ću ići češće na odmor, s kim, kamo, s kojim prijevoznim sredstvom, itd.
  5. ZABORAVITE NA GRAMATIČKA PRAVILA – Kad želite nešto reći obično krene prevođenje u glavi – kako da to kažem, koje glagolsko vrijeme moram upotrijebiti, kako se ono tvori. Zaboravite na sve i počnite govoriti, bitno je da vas druga strana razumije i da je poruka prenesena!
  6. ZABAVITE SE! – Primijenite ovu rutinu svaki dan 10 do 15 minuta i vidjet ćete kako vam se vokabular, samopouzdanje i sigurnost pri govoru povećavaju!

Pogledajte video i korisne linkove za ovu primjenu na našem Facebook profilu: Facebook: Škola stranih jezika Kezele

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)