Česta pitanja

 1. Kako izgleda proces upisa u željeni program? 

Vrlo jednostavno: nazovete nas i izrazite svoje želje; ako niste sigurni koji stupanj želite upisati, dogovorit ćemo termin za provjeru znanja (molimo pogledati detalje kod ODREĐIVANJE STUPNJA); dan nakon provjere javljamo Vam rezultate i predlažemo grupu; dolazite na prvi sat nakon kojeg potvrđujete svoj nastavak ili tražimo primjereniju grupu. Nakon toga odlazite u tajništvo, potpisujete ugovor i uplaćujete školarinu prema dogovoru.

 1. a Moram li upisati početni stupanj ako sam učio/učila engleski ili njemački u osnovnoj i srednjoj školi?

Ne. Morate doći na provjeru (pisana  i usmena provjera) pa ćemo odrediti i preporučiti stupanj koji Vam odgovara prema pokazanom znanju.

 1. Koliko mi je vremena potrebno da progovorim neki strani jezik te da svladam najosnovniju gramatiku?

Za najosnovniju gramatiku i vokabular potrebno je 140 sati nastave (stupanj A1). Nakon toga već se možete snaći u stranoj zemlji. Neke od tema na A1 stupnju su: predstavljanje sebe i svoje obitelji ili kolega, informacije o nekom gradu i snalaženje u gradu, naručivanje jela u restoranu, dnevna rutina i odmor, vrijeme, dani, mjeseci i godišnja doba, odjeća i kupovina odjeće, kupovina karata za predstavu ili za prijevozna sredstva itd.

 1. Kako mogu polagati ispit u vašoj školi ako ne pohađam nastavu stranog jezika?

Ispit možete prijaviti u tajništvu škole, telefonom ili emailom, a iznos za polaganje ispita potrebno je uplatiti prije samog ispita. Vrijeme održavanja dogovorit ćemo zajedno, a ispit traje ukupno 4 sata, no polaganje može biti organizirano u dva dana. Ako niste sigurni koju razinu biste mogli položiti, preporučamo testiranje koje će pokazati približnu razinu znanja (A1 - C2).

 1. Koji je najmanji, a koji najveći broj polaznika u grupi ?

Najmanji broj polaznika u mini grupi je 3, a u redovnoj grupi 6. Najveći broj polaznika u mini grupi je 5, a u redovnoj 12.

 1. Kako mogu saznati koliko znam i koji stupanj mogu upisati?

Provjerom. Saznati ćete koje je Vaše trenutno znanje stranog jezika ako ste već učili jezik kroz redovno obrazovanje ili na neki drugi načini. Za to će Vam biti potrebno oko 50 min. Najprije ćemo kratko porazgovarati, a nakon toga slijedi brza pisana provjera (izbor odgovora).

 1. Što ako mislim da znam više nego sam pokazao na provjeri za upis?

Ako smatrate da znate više, možete pogledate sat grupe višeg stupnja. Ako predavač smatra da je taj stupanj za Vas prezahtjevan, a Vi inzistirate na ostanku, morat ćete potpisati izjavu kojom potvrđujete da preuzimate odgovornost za ishod nastave jer u takvim slučajevima škola ne može jamčiti za ishode učenja.

 1. Kada je najbolje  da dijete počne s učenjem stranog jezika ?

Oko 5 godine starosti jer tada djeca kroz igru i zabavu najbolje upijaju znanje.

 1. Organizira li vaša škola intenzivne programe učenja  stranog jezika?

Prema zahtjevu. Za učenje stranog jezika potrebno je vrijeme i angažman polaznika, a to je teško ostvarivo ako na nastavu dolazite 3 ili 4 puta tjedno uz posao ili redovno školovanje Mislimo da je dinamika 2 x 2 školska sata tjedno manje stresna pa stoga prikladnija, a napredak je brži pa u jednom semestru možete završiti 1 modul.

 1. Mogu li sve naučiti na satu tako da kod kuće ne moram ponavljati i pisati zadaće ?

Ako redovito dolazite na satove, na nižim stupnjevima ćete većinu gradiva svladati i bez prevelikog angažmana kod kuće. Međutim, da biste zaista naučili strani jezik potreban je dodatni angažman, što znači najmanje pola sata za rješavanje domaće zadaće, najbolje nakon nastave dok Vam je još sve „svježe”. Mi ćemo se potruditi da Vam dodatno vježbanje bude izazov i zabava, a ne opterećenje.

 1. Koja je razlika između učenja općeg jezika i konverzacijskog kluba FAMA?

Molimo, pogledajte opis pod programom FAMA.

 1. Koliko traje jedan modul od 70 sati?

Od rujna do veljače ako pohađate nastavu 2 x 2 školska sata tjedno ili od rujna do lipnja ako nastavu pohađate 1 x 2 školska sata tjedno.

 1. Koliko sati nastave je potrebno npr. za početni stupanj A1 stupanj ?

Potrebno je 140 sati nastave u redovnoj grupi, a u mini grupi 100. Detalje pogledajte kod Kako se nastava odvija: moduli i stupnjevi (*dokument napredak po stupnjevima)

 1. Koliko dugo moram pohađati program ako trebam polagati međunarodni ispit potreban za studij ili posao u inozemstvu (B2, C1) ?

Ovisno o Vašem predznanju. Ako imate završeni B1 stupanj tada Vam je za B2 stupanj  potrebno 140 sati nastave (2 x 2 sata tjedno kroz školsku godinu), a za C1 još dodatnih 280 sati nastave. Detalje pogledajte kod Kako se nastava odvija: moduli i stupnjevi (*dokument napredak po stupnjevima)

 1. Mogu li se priključiti grupi samo u listopadu i veljači kada su upisi u grupe ili bilo kada tijekom godine ?

Ako niste početnik, možete se upisati bilo kada, uz prethodnu provjeru kojim ćemo odrediti Vaše predznanje. U tom slučaju  školarina se umanjuje za broj sati koji su odrađeni do trenutka upisa.

 1. Mogu li  Vaši predavači doći u našu tvrtku i održavati nastavu?

Naravno. Sve možemo dogovoriti s vašom tvrtkom u skladu s vašim potrebama.

 1. Mogu li doći pogledati sat stranog jezika bez da se upišem?

Naravno. Slobodno se javite u tajništvo pa ćemo Vas uputiti na sat za stupanj koji Vas zanima. Nakon toga možete odlučiti hoćete li  upisati željeni program. Nadamo se da hoćete.

 1. Mogu li se ispisati i što moram učiniti?

Svjesni smo da ponekad polaznik zbog raznih obaveza ili preseljenja ne može nastaviti pohađanje nastave. U tom slučaju, potrebno je obavijestiti Tajništvo škole o namjeri prekida nastave, popuniti i potpisati Zahtjev za ispis te podmiriti eventualna preostale obaveze prema školi.